Album Wil

ZOEKEN NAAR DE TOEKOMST VAN HET VERHAAL

De fundamenten van het verhalen vertellen verschuiven waar je bij staat. De stijl, structuur en strategie van het scherm zijn immers anders dan die van gedrukt papier – radicaal anders. Elektrische verhalen zijn vloeiend, onaf, maken gebruik van geluid, beweging, beeld en theatrale middelen, hebben vaak verschillende auteurs, worden deels door de lezer zelf bepaald en zijn te allen tijde online vindbaar.

Maar is dit allemaal wel zo experimenteel en modern? Net als in de mondelinge verteltraditie klinkt er immers weer geluid en kunnen toeschouwers de loop van het verhaal beïnvloeden: mogelijkheden die er ook al waren in de orale cultuur, en eigenlijk pas met de intrede van de boekdrukkunst zijn verdwenen.

Elektrische verhalen zoeken hun eigen weg, hun eigen stijl, ritme en mogelijkheden. Dat is een proces wat nog steeds gaande is: cd-roms werden dvd’s, internet werd web, mobiele telefoons werden smartphones en tablets, en always on werd het devies. Maar waar gebeurt er met het verhaal? Uitgeverij album zet zijn zoektocht voort.

Lees ook dit interview in Meander Magazine.